Veelgestelde vragen over LAVA gietijzeren braadpannen

VEELGESTELDE VRAGEN OVER LAVA GIETIJZEREN BRAADPANNEN

WAAROM GIETIJZER VAN LAVA?

Gietijzer houdt de warmte lange tijd vast en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Het is uitermate geschikt voor het bakken en braden op hogere temperaturen en ook voor het tegenovergestelde; langzaam garen en het stoven van gerechten. Een gietijzeren pan is must have voor zowel beginnende als professionele kookliefhebbers.

WAAROM ZOU IK EEN GEËMAILLEERD GIETIJZEREN PRODUCT VAN LAVA KOPEN?

  • Omdat de gietijzeren producten van LAVA bekend staan om hun hoge afwerking en mooie kwaliteit.
  • De nopjes aan de onderzijde van het deksel zorgen voor een gelijke verdeling van de condens druppels die op deze manier verdeeld terugkomen in het gerecht.
  • Binnenzijde van de braadpan van een minder kwetsbare mat zwarte email-laag is voorzien.
  • Duurzaam in gebruik is, geen verkleuringen geeft en krasbestendiger is
  • Hoe vaker de LAVA Cast Iron pan gebruikt wordt, hoe plezieriger de coating aan de binnenzijde van de pan ervaren zal worden. Deze zal namelijk door gebruik van vetstoffen steeds meer verzadigd worden aan de oppervlakte van het email en zodoende een natuurlijke antiaanbaklaag vormen in de pan.
  • De gladde emailbodems aan de onderkant van de braadpan kan op alle kookbronnen worden gebruikt, ook de inductiekookplaten
  • Naast de vele positieve eigenschappen van de pan, heeft deze ook een stoere uitstraling en is het ook een blikvanger op een mooi gedekte tafel.

WAAROM IS EEN GIETIJZEREN BRAADPAN ZO ZWAAR?

  • LAVA gietijzeren producten zijn altijd gemaakt van hoogwaardig gietijzer en dit is van nature een zwaar materiaal.

WAT ZIJN NU EIGENLIJK DE VOORDELEN VAN EEN GIETIJZEREN PAN?

Gietijzer heeft de eigenschap langzaam warm te worden. Verwarm een pan daarom altijd stapsgewijs en niet direct op een hoge stand, dit om te voorkomen dat de bodem te heet gaat worden en de zijkant van de pan nog warm moet worden. Gietijzer heeft ook de eigenschap langzaam af te koelen. Hierdoor zal het bakproduct niet snel terug koelen wanneer de ingrediënten in de pan worden gedaan. Het bakproces blijft daarmee doorgaan en bijvoorbeeld vlees zal sneller dichtschroeien en daarmee zijn malsheid behouden.

  • Door de ingrediënten langzaam te laten sudderen op een laag vuur of stand, krijgen ze een vollere en intensere smaak.
  • De warmte wordt langer vastgehouden, waardoor het gerecht warm blijft tot het moment van opdienen.
  • Het zware deksel zorgt ervoor dat het vocht wordt vastgehouden zodat het gerecht een intensere smaak. krijgt.
  • De bodem van de pan vervormt niet en blijft vlak en glad.

AFBLUSSEN VOOR DE LEKKERSTE JUS

Voor het afblussen van het vlees kan je het beste warm-kokend water gebruiken en dit indirect over het vlees in de braadpan laten komen. Koud water raden wij af, dit omdat de pan dan een thermische schok krijgt en daardoor de emaille laag kan beschadigen. Deze methode is ook beter voor het gebraden stuk vlees, door koud water zal het vlees een schrik reactie krijgen en minder mals blijven.

WAARVOOR DIENEN DE KLEINE DRUPPELS ONDER HET DEKSEL?

Deze druppels of nopjes zijn onmisbaar voor het speciale druppelproces voor een continue bevochtiging. Ze zorgen voor de voortdurende besprenkeling van de ingrediënten en verdelen het gecondenseerde water gelijkmatig. Met andere woorden, het gerecht kan sudderen in een gesloten cyclus waarbij het vocht perfect gelijkmatig over het hele oppervlak wordt verdeeld en niet alleen aan de randen zoals bij een klassiek gebogen deksel. Een LAVA Casserole staat garant voor een optimale smaakervaring!

KAN IK EEN LAVA GIETIJZEREN BRAADPAN IN DE VAATWASSER REINIGEN?

  • Dit raden wij af. Het advies is om gietijzeren producten met de hand te reinigen, dit om roestvorming te voorkomen. LAVA levert eersteklas kwaliteit, de producten moeten dan ook met zorg worden behandeld. Als je de instructies voor onderhoud en gebruik zorgvuldig naleeft, zal de LAVA braadpan heel lang meegaan.

HOE REINIG IK MIJN LAVA PRODUCT HET BEST?

  • Je kunt de braadpan gemakkelijk reinigen met een gewoon afwasmiddel en water. Gebruik geen schurende middelen of schuursponsjes. Voor de verwijdering van hardnekkig vuil raden we aan dat je de braadpan te laten weken in warm water met een beetje afwasmiddel totdat je het vuil daarna gemakkelijk kunt verwijderen.

WAAROM ZIJN ER BRUINE SPIKKELS OP DE BODEM VAN MIJN BRAADPAN?

  • Dit is een natuurlijk gevolg van een langzaam kookproces. De meeste bruine vlekjes kun je verwijderen met een niet-schurend reinigingsmiddel. Wrijf de binnenkant van de braadpan regelmatig in met plantaardige olie met behulp van een borsteltje of een bakkwastje. Verwijder olieresten voordat je de pan opbergt. Zo behoudt het product zijn glans.

IS HET EMAILOPPERVLAK KRASBESTENDIG?

  • LAVA maakt gebruik van geavanceerd email in mat satijn zwart met uitstekende antikras eigenschappen. Dit email is speciaal ontwikkeld voor veelvuldig gebruik in restaurants en professionele keukens.
  • Hoewel email in matzwart erg krasbestendig is, raden wij toch aan om de gebruikstips op te volgen. Het email kan krassen gaan vertonen door schuren met voorwerpen of kan afsplinteren wanneer er iets in de pan valt. Gietijzer is een materiaal wat langzaam de warmte opneemt. Let er dan ook op dat je het gietijzeren product langzaam laat opwarmen. Zet het vuur eerst enkele minuten op een lage stand en schakel dan door naar een hogere stand tot maximaal 2/3 van het vermogen van de kookbron. Gebruik met inductie-kookplaten nooit de boost-functie! Laat je braadpan altijd minstens 10-15 minuten afkoelen voordat je ze met koud water spoelt.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN MATZWART EMAIL IN VERGELIJKING MET GLANZEND EMAIL?

  • Het email in mat satijn zwart is vrijwel onverwoestbaar en levert uitstekende kook en bakresultaten. Je LAVA braadpan laat geleide lijk aan de vetstoffen die je tijdens het koken en braden gebruikt in de poriën van het matzwarte email dringen. Het matzwarte email wordt geleidelijk aan bruinachtig, waardoor je bij elk gebruik op nog betere kook en bak resultaten kunt rekenen!

OP WELKE TEMPERATUUR/STAND ZET IK MIJN KOOKPLAAT?

  • We raden je aan om te beginnen op een middelhoge stand, dit om de braadpan geleidelijk warm te laten worden. Dankzij de goede warmteverdeling van gietijzer is het niet nodig om op een veel hogere temperatuur te braden of te koken. Gietijzer heeft een langzame warmte opname en zal deze opbouwen tot de gewenste temperatuur. Maar als je dat toch wenst, kun je best de temperatuur geleidelijk aan verhogen om een thermische schok te vermijden.

KAN MIJN GIETIJZEREN BRAADPAN OP EEN KERAMISCH OF INDUCTIE KOOKPLAAT?

  • LAVA pannen kunnen op alle soorten kookplaten worden gebruikt, waaronder ook inductie. Alle braadpannen, koekenpannen en grillpannen zijn afgewerkt met gladde geëmailleerde bodems deze beschadigen de kookplaat niet.

WORDEN DE HANDGREPEN EN KNOPPEN OOK WARM?

  • Ja, alle handvatten, dekselknoppen en grepen worden van een gietijzeren product warm en zijn bestand tegen temperaturen tot zeker 250 °C. Om brandwonden te vermijden, gebruik je het best pannenlappen of ovenwanten wanneer je een LAVA gietijzeren product vastpakt.

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Accepteer cookies om deze video te bekijken

OnlinePannen logo nieuw
Klantbeoordelingen
(9,1/10)
98% van onze klanten beveelt ons aan!
Voordelen
  • Ruim 50 jaar ervaring
  • Echte vakkennis van de experts
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Veilig bestellen en betalen
  • Webshop, winkel en showroom
Winkel en webshop

Onlinepannnen.nl is dé online pannenwinkel met het grootste assortiment en de bekendste merken, tegen prijzen die ver onder de winkel adviesprijzen liggen. Onlinepannen.nl is onderdeel van Hensbergen Serviezen V.O.F. te Sliedrecht.