Hoe moet je Japanse messen nu slijpen?
De wetsteen voor gebruik altijd circa 10 minuten ondergedompeld in water laten staan. Tijdens het slijpen moet er altijd een dunne waterfilm op de steen te zien zijn. Hiermee wordt er ook voor gezorgd dat de snede tijdens het slijpen voldoende wordt gekoeld.
Tweezijdig geslepen lemmets
- a. Leg het mes onder een hoek van 15º op de natte wetsteen
- b. Draai het mes 45º om een groter slijpbereik te bewerkstelligen (de hoek van 15º blijft in tact!)
- c. Beweeg het mes heen en weer, waarbij er druk gegeven wordt als het mes in de richting van het scherpe lemmet gaat en zonder druk uit te oefenen als het mes van het lemmet af beweegt.
- d. Het mes een stukje opschuiven en exact dezelfde beweging het zelfde aantal slijpbewegingen op dat deel uitvoeren waar U in de eerste doorgang nog niet was gekomen. Bij heel lange messen is soms een derde doorgang noodzakelijk.
- e. Nu het mes omkeren en op de andere zijde precies dezelfde slijpbewerkingen uitvoeren, uiteraard ook hetzelfde aantal slijpbewegingen.
Gebruiksaanwijzing voor het slijpen Japanse messen
Eenzijdig geslepen lemmets
- a. Leg het mes onder de fabrieksmatig aangebrachte slijphoek op de natte wetsteen
- b. Draai het mes 45º om een groter slijpbereik te bewerkstelligen (de slijphoek blijft in tact!)
- c. Beweeg het mes heen en weer, waarbij er druk gegeven wordt als het mes in de richting van het scherpe lemmet gaat en zonder druk uit te oefenen als het mes van het lemmet af beweegt.
- d. Het mes een stukje opschuiven en exact dezelfde beweging het zelfde aantal slijpbewegingen op dat deel uitvoeren waar U in de eerste doorgang nog niet was gekomen. Bij heel lange messen is soms een derde doorgang noodzakelijk.
- e. Nadat het mes aan de scherpe zijde is geslepen, het mes omkeren en plat liggend op de hol geslepen zijde leggen. Nu op de zoals in punt 3 en 4 beschreven wijze ook deze zijde slijpen, maar nu slechts 1/10 keer het aantal slijpbewegingen die aan de andere zijde zijn uitgevoerd. Dus als de scherpe zijde 20x is geslepen, de holle zijde slechts 2x slijpen
De juiste manier om Japanse messen te slijpen!
Accepteer cookies om deze video te bekijken
Accepteer cookies om deze video te bekijken